Denim is er altijd al geweest, voor mijn gevoel. Spijkerbroeken heeft iedereen, draagt iedereen en voorlopig zal iedereen ze blijven dragen. Ze zijn met vanalles te combineren en het laatste jaar zie je zelfs de gewaagde denim op denim combinatie voorbijkomen: op de catwalk én op straat. Een spijkerjas is een unisex item geworden, dat nu vooral gedragen wordt door jonge tienermeiden. Ook spijkerrokjes zijn helemaal hip. Zelf wil ik er nog heel graag ééntje! Maar hoe komt het nou dat denim hipper is dan ooit? En hoe zorg je dat jij jouw eigen unieke twist geeft aan denim items?

Let's do it denim

Hier komt denim vandaan

Zoals ik al schreef, weet ik niet anders dan dat denim er altijd is geweest. Spijkerbroeken draagt iedereen al jaren, net als de spijkerjas. Maar er moet ooit een begin zijn geweest, toch? Het begon allemaal met de goudzoekers in Californië, die stevigere broeken nodig hadden. Een slimmerik, genaamd Levi Strauss (Inderdaad, Levi’s begon dus hier), maakte stevige broeken van zeildoeken voor de mannen. Ze waren erg populair, maar op een gegeven moment was hij door zijn zeildoek heen en moest hij iets anders verzinnen. Hij ging een sterkere katoensoort gebruiken, genaamd ‘Serge de Nîmes’ (keper uit Nîmes). Uiteindelijk kwam hier het begrip denim vandaan!

De jeans verspreidden zich door Europa, met als eerste ingang de Tweede Wereldoorlog. Later werden ze gedragen door bekende gezichten als Elvis Presley en Marilyn Monroe. In de jaren zestig waren ze helemaal niet zo casual. Vooral “nozems” droegen de broek: opstandige jongeren die ook wel “zondaars in spijkerbroek” werden genoemd. Wisten zij veel dat hun kleinkinderen er later ook in zouden lopen!

Alles casual

Later werd denim en met name de spijkerbroek, dus echt onderdeel van de alledaagse fashion. Van de president tot jijzelf, iedereen loopt erin. Hoe komt het nou dat iedereen steeds hetzelfde draagt? “Casualiseert” de mode? Hoogleraar visuele cultuur aan de Radboud University Nijmegen Anneke Smelik (60), schuift het feit dat iedereen zoveel hetzelfde draagt vooral af op het internet en social media, met name als we het over de jongere generatie hebben. Alles verspreidt zich razendsnel, waardoor er uniformiteit ontstaat. Doordat kleding niet meer gebonden is aan klasse, religie, sekse of leeftijd hebben we veel meer zelf de keuze over wat we aantrekken. Dankzij die vrijheid zie je een item als een spijkerbroek terug in alle klassen van de samenleving.

Casual is een trend geworden

Ook in de modewereld worden dagelijkse outfits verheven tot échte mode. Casual is niet alleen een verschijnsel, je casual kleden is simpelweg een trend geworden met een eigen leven. En denim is daar een groot onderdeel van geworden.

Jouw unieke twist

Hoe zorg je nou dat je toch uniek blijft tussen al die trends? Hoe geef je een outfit écht een eigen twist? Probeer je kleding te personaliseren door er bijvoorbeeld dingetjes op te naaien die jij erg leuk vindt. Ook kun je een uniek item combineren met een meer casual item. Of kies voor een leuk denim item en combineer het weer met een heel andere stof! Ook schoenen zeggen veel over een outfit. Is je outfit wat algemener? Maak het wat unieker met een stoer paar laarsjes. Maar volg bovenal je eigen gevoel en je eigen smaak. Dan komt het sowieso wel goed!

Denim heeft dus een hele geschiedenis en past ook in deze tijd heel erg binnen de trends. Om toch uniek te blijven, kun je bijvoorbeeld afwisselen met schoenen, maar volg vooral jouw eigen stijl en smaak!

Celine

 

Bronnen voor dit artikel:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spijkerbroek

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/08/super-origineel-in-je-skinny-jeans-12892877-a1572607

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.